Gelégodis
Dec 19 , 2020
Gelégodis kan du enkelt göra hemma utan att tillsätta något industriellt socker eller konstiga konserveringsmedel. Du kan använda dig av alla möjliga frukter och bär, färska eller färskfrysta tillsammans med honung. Du kan ge dina barn dessa härliga, friska och dessutom nyttiga delikatesser utan dåligt samvete.
Nedan följer ett recept som är enkelt och funkar med alla frukter och bär.
25-30st bitar
Tid: Tillagningstid 15min. Väntetid minst 6 timmar.
Ingredienser:
Valfria frukter/bär |
250g |
Honung |
350g (ca. 2,5dl) |
Citronsyra (eller saft från en citron) |
1tsk |
Gelatinblad |
10st (17g totalt) |
Vatten |
2,5dl |
Så här gör du:
- Lägg ner gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
- Olja en form ca. 20x30cm
- Lägg frukten, citronsyra eller citronsaft och vatten i en matberedare och mixa till en puré. (tips: sila bort kärnorna om det är bär)
- Häll purén i en kastrull och koka försiktigt. Låt den puttra med omröring i ca. 10min på medelhög värme eller tills du når en temperatur på ca. 98 grader.
- Stäng av värmeplattan och ställ åt sidan. Krama ur gelatinbladen och vispa ner de för hand i purén i ca. 3min.
- Låt massan svalna tills den når ca. 40 grader, därefter blandar du ner honungen och rör om ordentligt i ca. 5min.
- Häll massan i formen och låt den stelna i rumstemperatur (helst i kylen eller frysen) över natten.
- Skär gelébitarna till önskad storlek och rulla i kokosflingor eller en mix av nötter.
Tips: Förvara godisbitarna helst i frysen eller kylskåp för längre hållbarhet!
Jordgubb Apelsin Hallon